PIJNACKER-NOOTDORP - In de Nederlandse gemeente PijnackerNootdorp (<- dode link) levert afval wegbrengen, geld op. Het is de eerste Nederlandse gemeente waar het systeem (op proef) wordt ingevoerd. Gesorteerd oud papier en karton, kunststof verpakkingsmateriaal, textiel en kleine elektrische apparaten leveren geld op: vijfentwintig cent per kilo textiel of plastic en vijf cent per kilo papier of kleine elektrische apparaten. Een gemiddeld gezin kan via dit systeem ongeveer 75 euro per jaar sparen.

Terwijl er steeds meer gemeenten in Nederland afhaken van het Diftar systeem, heeft Oosterhout besloten het in te gaan voeren. Terwijl er in Pijnakker geld betaald wordt voor gescheiden afval. Dhr. Ganzewinkel (groot afval ophaler en sorteerder) het niet heeft over afval, maar over grondstoffen! waaraan in de verdere keten door iedereen geld wordt verdient, gaat Oosterhout over tot betaald gesorteerd ophalen via het DIFTAR systeem.

Papier levert geld op en is grondstof voor nieuw papier, glas is grondstof voor de Glasfabrieken en plastic wordt vermalen tot korrels voor de plasticindustrie. Het restafval wordt (met eigen calorische waarde) verbrand en levert elektriciteit op. Iedereen verdient eraan inclusief de gemeente.

Het zal in Oosterhout ook wel gebeuren, dat betalen voor grondstoffen die we aan de deur zetten, maar pas over 20 jaar, want alles in Oosterhout gebeurt 20 jaar later dan elders.

Voorlopig wordt alles duurder, dat zal dus ook wel bij het DIFTAR systeem gebeuren...

De invoering heeft toch meer gekost dan verwacht, dus de beloofde besparing kunnen wij helaas niet aan u doorberekenen, wel de gestegen transportkosten. Helaas komen we dan op een hoger bedrag uit dan tot nu toe was voorzien.