VonkieOnze voormalig directeur Rob Vonk is door de rechter ten onrechte veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en gaat in hoger beroep. Volgens de rechter is het bewezen dat Vonk op zijn vakantie tijdens zijn dienstreizen 28.000 euri privé-uitgaven heeft gedaan om die vervolgens doodleuk bij !GO te declareren. Dat heeft hem 180 uur werkstraf opgeleverd. Volgens de maatstaven van Nederland staat deze straf gelijk aan het plegen van een moord.

De advocaat (mr. Meijer) van Vonk stelt dat Robert zich niet kan vinden in het predikaat oplichter wat hem nu opgeplakt wordt. In BndeStem zegt hij:

"Mijn cliënt vindt dat alle gedane uitgaven minstens een zakelijk karakter hadden. Dan kun je daar moreel tegen zijn, maar dan wil dat nog niet zeggen dat het strafbaar is. Bovendien was dit vrij gebruikelijk in het bedrijfsleven. Vonk is juist binnengehaald om winst te maken en meer zakelijk te gaan werken."

Wij hebben deze uitspraak aan onze eigen jurist (mr. Storp) voorgelegd en haar gevraagd deze eens te ontleden. Daarbij opgemerkt dat onze jurist alle gelovige boekjes ziet als hoe het zou moeten zijn, en onze eigen Nederlandsche spreekwoorden en gezegden ziet hoe de praktijk in werkelijkheid is. Komt tie dan:

Vonk is juist binnengehaald om winst te maken en meer zakelijk te gaan werken
Deze zin geeft exact aan waar het in de semipublieke sector helemaal mis is gegaan.
Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest
Mensen die in de hogere regionen verkeren, en denken dat ze te weinig loon naar arbeid krijgen, zijn al gauw geneigd zichzelf opslag te verlenen. In de volksmond heet dat graaien. Of het nu over wooncorporaties of zorginstellingen gaat, overal zien we dit fenomeen terugkomen. Maar wie bent U om daar over te oordelen?

De pot verwijt den ketel dat hij zwart is (of ziet)
Vonk werkt in de comments op Storp als een rode lap op een stier. Maar ook u zou bij uw bedrijf zonder te vragen een boutje of schroefje meenemen om bijv. uw fiets te repareren omdat u nu eenmaal denkt recht op dat schroefje te hebben. U doet immers zoveel voor uw bedrijf. Het mag dan weliswaar geen schroefje van 28.000 euri zijn maar Vonk wijst u haarfijn even op uw misvormde principes: “Mijn cliënt vindt dat alle gedane uitgaven minstens een zakelijk karakter hadden. Dan kun je daar moreel tegen zijn, maar dan wil dat nog niet zeggen dat het strafbaar is.”

Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten
Daarom hebben we er in deze maatschappij voor gekozen raden van toezicht, dagelijkse besturen en noem maar op in het leven te roepen wanneer we de kat op het spek  binden. De kosten van die slapers overschrijden vast vele malen de schamele 28.000 euri vermeende fraude van Vonk. Daarmee komen we alsnog terug bij een geloofsboekje.

Vonk is zondebok en dat is bovendien vrij gebruikelijk in het bedrijfsleven.