wanted_dead_or_alive.jpgOosterhout 17 Maart 2008
IP-nummer, fijn voor een gestresste middag met dank aan de recherche Oosterhout!!

Alles wat je verstuurd via internet is te achterhalen via een zogenaamd IP-nummer of –adres, daar ben ik vandaag wel achtergekomen.

Vanmiddag gaat bij mij de telefoon, het was de recherche uit Oosterhout. Of ik had gereageerd op een artikel uit de Stem, aangaande een overval op een golfclub in Oosterhout. Het was ergens in januari vertelde de vrouwelijke rechercheur mij.

Ik zei dat dat wel mogelijk was daar ik nogal vaker reageer op stukjes op het internet. Ik vroeg mij af waar dit naar toe ging. Ik bedoel als ik iemand bedreig via het net, logisch. Maar ik kon mij niet voorstellen dat mijn commentaren van dien aard waren. Het bleek niet de aard van mijn commentaar te zijn, maar ik zou beschikken over ‘daderkennis’. Dat is iets wat alleen de dader(s) kent.

Ik had namelijk geschreven (onder de naam Vol onbegrip) dat het erg onwaarschijnlijk is dat iemand 3 overvallers de tent uitwerkt terwijl hij op de rug gebonden is met Tie-raps. En dat laatste had ik niet kunnen weten,want het stond niet in de krant of op internet. En toch had ik het geschreven, want het kwam van mijn pc.

Hoe verklaart U dat? Kunnen wij morgen even langskomen om een uur of 1, klonk het aan de andere kant van de telefoon? Natuurlijk zeg ik, ik heb niets te verbergen, komt U morgen maar langs hoor.

Ondertussen zat ik behoorlijk met de situatie in m’n maag. Ik had het betreffende artikel erbij gezocht en inderdaad, er stond niets over tie-raps. Hoe kwam ik dan in hemelsnaam aan dat commentaar op dat artikel? Je gaat onderhand echt twijfelen aan jezelf, iets met AlzReimer ofzo.

Alle sites, STORP.nl, Omroep Brabant en zelfs die van de hermandad zelf nagezocht. Niets, nul komma nul over die verdomde tie-raps. Dit kon toch niet waar zijn?

Nu worden artikelen soms een dag later aangepast, er is nieuwe info of om wat voor reden dan ook. Maar de reacties op die artikelen blijven wél staan. Zo ook die van mij.

In mijn laatste poging duidelijkheid te krijgen heb ik met Henk den Ridder gesproken. Hij had het stuk geschreven. Na enig denk- en speurwerk van Henk kwam het verlossende woord. In de eerste opmaak van het artikel stonden de tie-raps wél vermeld, maar omdat Henk niet wist of hij het woord wel goed geschreven had werd in de tweede opmaak volstaan met “op hun rug geboeid”. Niks geen tie-raps meer dus.

Aangezien Henk den Ridder geen Peter R de Vries is, ga ik er van uit dat zijn artikel tot stand is gekomen met gegevens van de politiesite. Daar maakt STORP.nl ook gebruik van. Het is dan ook mijn overtuiging dat er op de site van de hermandad wél geschreven is over die tie-raps en ook daar later van is verwijdert. Ik bedoel, Henk loopt dat toch niet te verzinnen, dat over die tie-raps.


Dan de recherche maar gebeld, want ik had het antwoord op hun vraag en wilde hun kostbare tijd niet verspillen door ze toch bij mij langs te laten komen. Ze (de recherche) zouden Henk gaan bellen om e.e.a. na te gaan.

Een kwartier later wordt ik weer gebeld. Bij de Stem kennen ze geen Henk den Ridder, hoe kan dat? Toen ik zei dat zijn naam onder het stukje stond en dat hij toch écht journalist is van de Stem in Oosterhout was het even stil. De recherche had namelijk naar Breda gebeld en niet naar de redactie Oosterhout waar dat artikel in was verschenen.

Behulpzaaam als ik ben heb ik de recherche ook nog even het telefoonnummer van de redactie Oosterhout gegeven.

Na weer een half uur ging opnieuw de telefoon, ze hadden met Henk gesproken en alles werd hen nu een beetje duidelijk. Ik maakte nog een opmerking dat recherchewerk op deze manier wel erg gemakkelijk is,maar dat kwam niet echt leuk over had ik het gevoel.

Het voorval was hiermee afgewerkt. Sorry,voor toch een gestresste middag kon er niet vanaf. Het nagaan van wat er gebeurt kan zijn met dat commentaar heb ik voor de recherche uitgevogeld.

Het achterhalen van een IP-nummer met bijbehorende naamsgegevens mag volgens mij alleen als er iets verdachts is. Dus vandaag was ik verdacht van het hebben van dader info. Gelukkig niet officieel anders had ik mijn tandenborstel nog moeten inpakken.

Maar was het voor de recherche zo’n grote moeite geweest om,na het achterhalen van mijn IP-nummer, ook eens even de rest van die digitale kranten en hun eigen site te raadplegen en er verdere vragen naar te doen? Het lukte mij tenslotte ook!

Afijn, het is achter de rug en na dit stuk lul ik er verder niet meer over, maar leuk is anders. De politie zit dus kennelijk op sites als van de Stem of STORP.nl te zoeken naar commentaren en reacties. En dat kan wel eens een gestresste middag voor de reaguurder opleveren.

Ik dank Henk den Ridder voor zijn voortreffelijke geheugen want ik zou écht niet weten wat er bij het bezoek van de recherche zou zijn gebeurt als hij geen duidelijkheid kon scheppen.

De link naar het gewraakte artikel is

www.bndestem.nl/regio/oosterhout/2419951/Brutale-overval-op-golfclub-Bergvliet.ece


Ingezonden brief van René Reimer