Ingezonden brief
effentweg

Met weemoed denk ik terug aan al die ontelbare keren dat ik een rondje ging lopen met de hond. Vanuit mijn huis sta je na een paar passen al gelijk op de effentweg, waarbij ik meteen een keuze had te maken, links of rechts ? Links naar de tennisvelden en de paddenpoelen, of rechts richting circelflat, schaatsbaan, of slotbossetoren. Meestal nam de hond deze beslissing voor mij, los van de lijn, dook hij dan het gras in, om na een snelle plas, zijn neus te volgen naar waar het interessant rook. En eigenlijk maakte het mij ook niets uit, want welke kant je ook heen ging er was altijd wel iets te zien of te doen. Wind, regen, zon en schaduw maakten uit aan welke kant van de effentweg het baasje liep, soms beschutting zoekend onder de bomen tegen de nattigheid, dan weer uit de schaduw van dezelfde bomen om zoveel mogelijk de warmte van de zon te koesteren.

Soms ook op het midden van de effentweg om de miljoenen muggen te mijden, die onder het gebladerte van de bomen, in de laatste zonnestralen van de dag hun rituele dans aan het opvoeren waren. En ondertussen struinde mijn hond het gras af snuffelend aan alles wat er de dag ervoor nog niet lag. Vaak kwam hij met een leeg drankpakje of flesje aangedragen, om mij uit te dagen tot een spelletje. Ja op apporteren was hij gek, weggooien en terugbrengen, geen genoeg kreeg hij ervan, vaak probeerde ik hem daarbij te plagen, net doen alsof je iets weggooit waarna hij als een hazewind uit de startblokken ging om na een paar meter verbaasd te blijven staan, want hij zag niets landen. Maar bij het struinen door het gras van de hond was opletten ook voor het baasje de boodschap, want vaak lag er in het gras langs de effentweg ook etenswaar, waarschijnlijk weggegooid door de schooljeugd, alleen, je wist maar nooit, verhalen waren er altijd wel van honden die iets hadden gegeten, en daarna goed ziek waren geworden of soms nog erger…!

Als we in het begin van de wandeling links waren gegaan kwam je na verloop van tijd uit op een grasveldje aan het begin van de geluidswal, tenminste als het niet te heet was, want dan stapte de hond eerst in de paddenpoel, om af te koelen of om te drinken, en als het water niet te troebel was, om er even in te zwemmen, want dit deed hij ook erg graag, een retriever is zijn karakter altijd trouw. Het grasveldje was vaak een verzamelplaats van spelende of rennende honden. Ik vind het nog steeds verbazingwekkend hoe snel honden door hebben met welke soortgenoten ze wel kunnen opschieten en bij welke voorzichtigheid is geboden.

Na de effentweg liepen we dan vaak de geluidswal op richting polder, maar naarmate de hond ouder werd, was het grasveldje aan het eind van de effentweg het keerpunt. Vaak gebeurde het dat we in gezelschap van andere baasjes en honden, weer in richting op huis aan gingen. Baasjes voorop en de honden met hun tong op hun poten erachteraan sjokkend, de meeste waren hun energie dan al kwijt. Ik herinner me nog goed de keer dat we zo een roedel van 8 honden hadden lopen, of soms ook liggend, verspreid over heel de effentweg, als we even stilstonden voor een praatje met een tegemoet komend baasje. Fietsers moesten dan wel slalommen om de beesten heen, maar ik heb nooit gemerkt dat iemand daar moeite mee had, nee integendeel men vond het wel een mooi gezicht al die honden. Als het wat later op de avond was ging de straatverlichting aan, dit was best een mooi plaatje langs de effentweg, het gelige licht verspreid door antiek aandoende lantaarnpalen, het was een karakteristiek gezicht, jammer was wel dat vandalen vaak de glazen kappen stukgooiden van de armaturen. Onnodige vernielzucht van degene die schoonheid niet weten te waarderen.

Gingen we in het begin van de wandeling rechts, dan kwamen we uit bij de circelflat, en de oude ijsco schaatsbaan, hierbij was dan weer sprake van eenzelfde scenario als bij linksafslaan in het begin. De hond het water in, baasje aan de kant. Ook hier weer vaak een bijeenkomst van honden spelend in het water of aan de kant, kletsnat rennend achter een bal, of een stok aan. Ideaal was deze plaats, geen auto’s geen brommers, alleen eenden of meeuwen, en dit alles afgeschermd door flinke grasvelden. Plezier voor hond en baasje, s’morgens, s’middag, s’avonds in elk seizoen, bij elk weertype. Ja de effentweg was voor mij en zeker voor mijn hond, een van die kleine maar O zo onmisbare geneugten van het leven, een mooi en praktisch stukje Oosterhout.

Maar donkere wolken stapelden zich op boven de effentweg, het leven was schijnbaar niet zo goed en vreedzaam als het zich voordeed. In eerste instantie kwam er een voorstel voor een hondenbeleid in Oosterhout, eerst het plan en daarna het voorstelplan met indelingen in zone’s. Uitlaatplaatsen, losloopplaatsen en verbodplaatsen, alles netjes opgedeeld in gebieden met uitgemeten afstanden tot op de meter. Het zou toch niet…….mijn favoriete plekje oosterhout, maar nee gelukkig in het ontwerpplan zou de effentweg met de geluidswal en het gebied om en nabij de slotbossetoren losloopgebied worden. Een zucht van verlichting, en alles bleef bij het goede. Juni 2007 kwam, en met deze datum de harde waarheid, verdomme niks losloopgebied, de effentweg was veranderd in een schemergebied waar hondeneigenaren schichtig om zich heen keken of er mensen in uniform aanwezig waren, bang om gecontroleerd te worden, bang om een boete opgelegd te krijgen. Met als hoogtepunt het “oppakken van een zware crimineel op de effentweg”, en alle commotie die hier rondom ontstond. Weg was mijn ideale stukje Oosterhout, wat was er misgegaan ?. Natuurlijk even nagevraagd op het gemeentehuis, waarom was de effentweg veranderd van losloopgebied naar uitlaatgebied? En kon dit weer teruggedraaid worden.? Het onderstaande was het antwoord van de gemeente:

U vraagt om van de uitlaatlocatie Effentweg weer een losloopgebied te maken. Het college heeft het besluit genomen te kiezen voor een uitlaatgebied met aanlijnplicht. Zoals u ook recentelijk in de krant heeft kunnen lezen zijn er meerdere ontwikkelingen op de Effentweg. Zo zal de inrichting van de fiets- / wandelpad veiliger gemaakt gaan worden. Het fietspad heeft de status van een hoofdverkeersroute. Er komt een 'scheiding' (rood en zwart asfalt met belijning) wat moet zorgen voor meer veiligheid. Volgende week zullen die noodzakelijke werkzaamheden worden opgestart. Op termijn zal de functionaliteit van de nieuwe inrichting worden geëvalueerd.

 Met vriendelijke groet,

Jan van Strien Afd. Wijk en Welzijn

Aanlijnplicht, veiliger, hoofdverkeersroute, functionaliteit, het college heeft het besluit genomen te kiezen voor……..! Shit nog meer onheil, de effentweg zal nooit meer de oude worden. Zelfs haar wegdek zou aangepakt worden, alles moet anders, ook waar je loopt word uitgestippeld tot op de cm. Hondje en baasje aan de ene kant, fietser aan de andere kant alles netjes gescheiden door een streep. Hoe duidelijker wil je het hebben. En opeens was het daar, het asfalt geschraapt opnieuw gelegd, lijnen getrokken, nieuwe lantaarnpalen gezet, en de bermen, die dienden als hondenuitlaatplaats in een puinhoop achtergelaten. Weg karakteristiek weggetje, hallo toekomst. Mijn ideale stukje oosterhout veranderd in een hi-tech fietspad voor de milieubewuste forens, die zo snel mogelijk van A naar B wenst te reizen. Dit alles in een effectief licht van standaard lantaarnpalen, en zo min mogelijk last van voetgangers, en laat staan honden. Een nachtmerrie was waarheid geworden, maar toch iets klopte niet. Waarom eerst losloopgebied en toen veranderd.? Waarom een goed wegdek veranderen in 2 stroken waar niemand zich aan stoort? Waarom de functionaliteit veranderen van iets wat al goed functioneert? Na enig rondvragen kwam ik uit op het volgende antwoord. Op het aanleggen van fietspaden is er een subsidie van europa mogelijk, geld is hier voor aangevraagd en verkregen.

Bij het maken van het ontwerpplan Hondenbeleid was dit nog niet bekend, vandaar dat in het eerste plan de effentweg losloopgebied was. Maar toen kwam deze mogelijkheid tevoorschijn, en geldtekens verschenen in de ogen van het college, inkomend geld, een verademing. Maak een fietspad een hoofdroute en er zit Europese subsidie op zo simpel is het. Maar dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. En als het even kan geld overhouden om te besteden aan andere dingen.

Als ik nu met mijn hond ga wandelen, en ik kom op de effentweg sta ik er weer elke dag versteld van hoe veilig en functioneel deze nu is. Nog steeds bepaald wind, regen of zon aan welke kant ik ga lopen, Bijna niemand houd zich aan deze scheiding van paden, “t is voor de meeste maar hoe het uitkomt. Maar er komt een dag dat iemand in blind vertrouwen zijn fiets of wandelpad aanhoud, niet rond zich heen kijkt, en…… ik denk er maar niet aan. Ben trouwens benieuwd hoe vaak er nu in de winter gestrooid moet worden op de effentweg, met zo een glad wegdek is het met een regenbui al glibberig, laat staan in een kwakkelwinter. De nieuwe straatverlichting is ook al een verademing, veel meer licht, vervelend echter dat ze precies aan de wegrand in de uitlaatstrook geplaatst zijn, leuk voor de maaier van het gras van deze strook. En mocht je in de winter dan eens een keer uitglijden, heb je tenminste ook nog iets om je hoofd aan te stoten. Ook een voordeel van al dit licht is dat je beter kan zien waar op de wandelstrook de hondenpoep ligt. Voor het nieuwe hondenbeleid zag ik dit nooit, lag alles altijd een stukje in de berm, verborgen door het hogere gras.

Nog steeds scheuren links en rechts aan mij brommers voorbij, gelukkig, dit is nog bij het oude gebleven, en heel even schiet mij de gedachte door het hoofd, dat dit feit eigenlijk het enige onveilige puntje op de oude effentweg was, samen met het zwerfvuil in de bermen. Maar tegelijk besef ik mijzelf ook dat op het strenger controleren tegen brommers en zwerfvuil op de effentweg, er geen Europese subsidie zal hebben gezeten. Beste Meneer van Strien van de gemeente, een ding vraag ik mezelf nu nog af. Als op termijn zal blijken dat functionaliteit en veiligheid van de effentweg, niet is veranderd, of dat blijkt dat deze weg nu voor veel meer mensen een bron van ergernis is geworden, is er dan ook weer een Europees potje ter beschikking om de oude situatie te herstellen.? Anders lijkt mij zo een evaluatie knap Overbodig. Aan de andere kant lijkt mij dit gegeven ook weer bruikbaar, het enige wat nu nog niet veranderd is aan de effentweg is zijn naam.
Wat dacht U dan van de Overbodigheidsweg?

Bert