de Eniac in 1946 was de eerste moderne computer
(ingezonden brief)

Enkele jaren geleden is op dertien mei in Oosterhout het Shared Servicecentre (SSC) ICT Equalit geopend. Een prima doordacht concept om de alsmaar stijgende kosten en de steeds veranderende nieuwe technieken voor de individuele gemeente te bundelen.

Ook de vervangbaarheid en beschikbaarheid van het personeel, die in het klein al bestond tussen enkele systeembeheerders van enkele gemeentes, werd hierdoor sterk verbeterd.

En wat heeft het voor zin om in alle individuele gemeentes steeds dezelfde updates e.d. apart uit te voeren, als het in één keer kan. In een SSC kan dit dus wel en zo hoeven gemeentes individueel geen enorme stappen meer te maken in de toepassingen van ICT.

Binnenkort sluit ook de ICT van de gemeente Loon op Zand aan bij het SSC ICT Equalit. Daarmee gaan ze boven de 1000 werkplekken en naar tegen de 30 medewerkers. Onlangs was er nog een vacature voor Beleidsadviseur Informatievoorziening (Geo-IT) en nu zoeken ze nog een Beleidsadviseur Informatievoorziening, beide voor maximaal € 4378,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek, zijnde schaal 11.

Service Based Computing (SBC) wordt meestal in huis gebruikt, maar Equalit heeft betalende klanten op afstand, letterlijk en figuurlijk. De collega is nu de klant geworden en hierdoor kan er ook kostenbewust worden gehandeld.

Hiervoor moesten en moeten natuurlijk wel goede afspraken gemaakt worden, zoals contracten en Service Level Agreements (SLA’s). De Gemeenschappelijke Regeling (GR) met kostenverdeling per werkplek is de basis.

Door deze manier van samenwerking is bijvoorbeeld de gemeente Hilvarenbeek op het onderdeel elektronische dienstverlening bij de beoordeling van gemeentes op het gebied van informatievoorziening gestegen naar de 5de plaats op de ranglijst van kleine gemeentes van Nederland.

Naast nieuweling Loon op Zand zijn ook de gemeentes Oosterhout, Oisterwijk, Baarle Nassau en Hilvarenbeek aangesloten bij SSC ICT Equalit.