Hare Hoogheid prinses Annette van Oranje-Nassau, van Vollenhoven-Sekrève opent zaterdagmiddag 7 maart in het Brabantse Dorst een kleinschalige woon- en zorgcomplex voor meervoudig gehandicapte kinderen. De schoondochter van prinses Margriet wordt hierin bijgestaan door de acht kinderen die in het huis komen wonen. Deze komen uit Oosterhout en Breda en variëren in de leeftijd van 9 tot 16 jaar.

Prinses Annette ging graag in op de uitnodiging om het huis in Dorst, een kerkdorp van de stad Oosterhout waar zij opgroeide, te openen. De prinses heeft een warm hart voor gehandicapte kinderen. Niet voor niets werkt ze sinds 2002 in de gehandicaptenzorg bij de Stichting AGO te Amsterdam. Ze werkt daar in deeltijd als begeleidster op de kunstwerkplaats. Initiatiefnemers van het project zijn de Dorstenaren Ton en Linda van der Veer, die zelf een meervoudig gehandicapte zoon van 10 jaar oud hebben. Als ouders willen zij het beste voor Pim en in hun ogen is het verblijf in een grote zorginstelling dat zeker niet. Zo werd het plan geboren om samen met andere ouders van meervoudig gehandicapte kinderen, zelf een kleinschalig zorgcomplex te realiseren en te exploiteren en werd de stichting Pim opgericht. De filosofie van de stichting is dat de kinderen de rest van hun leven in een dorpse omgeving en in een kleinschalig complex doorbrengen, waar hun ouders het voor het zeggen hebben.

Individuele mogelijkheden
Mede dankzij de enthousiaste steun van diverse fondsen, de provinciale en plaatselijke overheid, sponsors en allerlei acties van groepen en scholen die de stichting een warm hart toe dragen is het huis in recordtempo gerealiseerd. Het is een woning geworden op de dorpse schaal van Dorst met praktische verblijven voor de bewoners, een ruime huiskamer, snoezelkamers en therapieruimten, fijne slaapvertrekken en modern sanitair. Hierbij is nadrukkelijk rekening gehouden met de individuele mogelijkheden van de kinderen. Zo is per kind consequent een kleur gebruikt, tot en met de kapstokhaken aan toe, zodat ze makkelijker kunnen onthouden welke kamer van hen is, en welke spullen hun eigendom zijn. Ook in de grote belevingstuin om het huis worden deze kleuren doorgevoerd. Door de complexe handicaps is vrijwel constant individuele begeleiding noodzakelijk maar de zorgverleners krijgen hierbij hulp van de moderne techniek in de vorm van camera’s die onverwachte bewegingen registreren en tilsystemen die het makkelijker maken om de kinderen in het bed of het bad te helpen. De verschillende aanpassingen zijn niet alleen nu van belang, zij dienen ook voor de komende decennia, want het complex wordt leeftijdsbestendig voor de huidige bewoners gebouwd. De architect heeft op verzoek van de ouders die bij het project betrokken zijn een woonruimte gemaakt die niet alleen huiselijkheid biedt aan de toekomstige bewoners maar waar ook hun ouders, broertjes, zusjes, familie en vrienden zich welkom voelen.