opgewondenMet deze heel indrukwekkende titel schotelde uw college uw raad een nota voor om eens lekker flink te gaan wauwelen over iets dat simpelweg bekend staat als "burgerparticipatie". U kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat wel ergens een bestuur van. De bestuurders ( niet ambtenaar zijnde) van uw gemeente kiest u eens in de 4 jaar. Maar liefst 31 zetels worden in beslag genomen, als het even kan 6 wethouders aangesteld, en nog zijn ze bang dat besluiten niet goed vallen bij de burger.

"Burgers hebben ons gekozen en moeten daarna weer 4 jaar hun kop houden", zoals onze vrind Wijers van de VVD altijd zo mooi kon stellen. Wijers was er een van de oude garde, die niet bang was om impopulaire besluiten te nemen. De beste man was belezen, en over het algemeen goed op de hoogte van eerder genomen besluiten. Dat geeft vertrouwen in jezelf. Uiteraard waren zijn beslissingen overgoten met een VVD-saus. Daar kan je voor of tegen zijn, maar degene die wat te zeiken had kon hij het haarfijne van het genomen besluit uitleggen.

Op een enkeling na, zoals bijv. een Cees Noltee en Willem-Jan van der Zanden,  is er bijna geen raadslid meer te vinden waaraan te horen is dat deze tot het gaatje is gegaan. Het zijn hoofdzakelijk nog kleine meninkjes en aannames.

De Poolse Oosterhoutse landdag

In de discussie hoort u een raadslid zelfs aan het college vragen om mensen die zich nu niet laten horen toch te horen. Hoe ze dat dan zouden moeten doen krijgt u niet te horen. Heel oosterhout moet gehoord worden en meebeslissen. Daar zit je dan met je 31 raadsleden, 4 wethouders en een hele batterij ambtenaren. Bang om besluiten te nemen waarmee ze in de kroeg aangesproken kunnen worden. Bovendien is het heel hip om burgers het gevoel te geven dat ze nog wat in te brengen hebben ook. Dat is maar enkele burgers die dicht bij het bestuur staan of aanschurken gegeven.

En u weet hoe het gaat met meer mensen: hoe moeilijker en langzamer de beslissingen, hoe makkelijker het is om je verantwoordelijkheid af te schuiven: